Volgens mij kent nu iedereen “Streetview” wel van google. Handig als je ergens moet zijn en eerst even wilt kijken hoe het er eigenlijk van buiten uitziet.
Steeds meer bedrijven / restaurants / musea laten ook 360 graden foto’s maken zodat je daar ook binnen kunt kijken. Een mooie manier om digitale bezoekers een kijkje in de keuken te geven.
Deze foto’s zijn voor je vermelding op google maps streetview en kun je “embedden” (laten zien) op je website.

Hoe pak je dat aan?

Zoek een “google trusted photographer” en die komt een aantal foto’s maken, vervolgens maakt hij er een 360 graden foto van en zorgt dat het aangemeld wordt bij google. Superhandig maar niet goedkoop!

Wil je dit ook maar wilt daar geen budget voor vrij maken? Dan kun je dit zelf ook! Je moet er dan wel het een en ander voor doen natuurlijk:

  1. Zorg dat je een google account (google+) hebt.google-photosphere-icon
  2. Download de app op je telefoon hier: iPhone | Android
  3. Ga in het midden staan van de ruimte die wilt fotograferen, ik heb zelf een statief gebruikt maar het kan ook zonder.
  4. Publiceer de 360 graden foto op internet.
  5. Plaats de “embedcode” op je website

 

Iets verder uitgelegd:

 

1. Je hebt een persoonlijke google account nodig om dit te kunnen doen, het werkt niet vanuit een google plus bedrijfsprofiel. De 360 foto wordt dus gepubliceerd op jouw persoonlijke profiel.

2. Dit lijkt me niet zo lastig, gewoon app downloaden, installeren en vervolgens aanmelden met je google account… klaar!

3.Het fotograferen heeft even oefening nodig, je begint op horizon hoogte en doet later de lage en hoge stukken. Je richt de camera op de stip en hij neemt zelf foto’s. De moeilijkheid zit in het recht houden van je telefoon. Wij hebben een statief gebruikt, daar niet de telefoon op vastgemaakt maar puur gebruikt als geleiding bij het ronddraaien. Mocht je buiten ook wat 360 graden foto’s willen maken is dat wel goed te doen omdat de afstanden dan groter zijn.

4. Als je klaar bent gaat de app de foto klaarmaken zodat je hem kunt bekijken. Bevalt het niet dan doe je het gewoon opnieuw. Is hij goed dan publiceer je hem. Vervolgens krijg je een email van google met een link. Zelf vind ik het handiger om vervolgens in te loggen op mijn computer om het te bekijken (groter scherm) en dan de naam van de foto te wijzigen en een beschrijving toe te voegen. Ook kun je meteen gaan sharen op social media, twitter en google+ zijn met 1 klik klaar… voor andere kanalen is een link te pakken.

 

5. In dat zelfde scherm (als je ingelogd bent) zie je ook de “embedcode”:

sharescreen

 

 

 

 

 

 

Je kunt een formaat kiezen en vervolgens de code kopiëren, in je website kunt je dit iFrame als tekst (html) toevoegen op de plaats die je wilt. Als je dit gedaan hebt bekijk je of het werkt en zie je dat er allerlei links onder je iFrame staan, die kun je weghalen als je dat wilt door de volgende code in je iFrame te deleten:

iframecode

 

 

 

 

 

Dan is dit het resultaat:

En hoe ziet het eruit op de website?: www.fotostudio27.nl/binnenkijken

LET OP!

Je 360 graden foto wordt waarschijnlijk niet opgenomen in google streetview. Google zegt: “Er bestaat een kans dat uw plaatsing opgenomen wordt in streetview wanneer dit maatschappelijk relevant blijkt”.

UPDATE: Na een paar dagen is onze 360 foto wel opgenomen in Maps

Wil je dus een garantie dat je daar in terecht komt zul je toch echt een professionele fotograaf moeten laten komen die dat voor je regelt. Die kun je overigens hier vinden: https://www.google.com/maps/about/partners/businessview/

TERUG NAAR BLOG? KLIK HIER